(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2025)
Leptospiroz — zoonoz tabiatga ega bo‘lgan, Leptospira interrogans bakteriyasi tomonidan qo‘zg‘atiladigan yuqumli kasallikdir. Ushbu maqolada leptospirozning epidemiologik xususiyatlari, tarqalish omillari, yuqish mexanizmlari va profilaktik choralari keng yoritilgan. Kasallik asosan suv, tuproq va hayvon siydigi bilan ifloslangan muhit orqali odam organizmiga tushadi. Eng ko‘p kasallanish holatlari tropik va subtropik hududlarda, shuningdek, qishloq xo‘jaligi bilan shug‘ullanadigan aholida kuzatiladi. Leptospirozning tarqalishida iqlim sharoiti, sanitariya-gigiyenik daraja, kemiruvchilar va xo‘jalik hayvonlarining populyatsiyasi muhim rol o‘ynaydi. Odamlar ko‘pincha jarohatlangan teri yoki shilliq qavat orqali infeksiyani yuqtiradi. Kasallikning mavsumiyligi aniq ifodalangan bo‘lib, issiq va yomg‘irli mavsumlarda yuqish ko‘rsatkichlari ortadi.