(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2025)
Hududiy sanoat tarmoqlarining barqaror rivojlanishi va ularning iqtisodiy samaradorligini oshirish masalasi zamonaviy mintaqaviy iqtisodiyot nazariyasi va amaliyotida ustuvor yo‘nalishlardan biri hisoblanadi. Ayniqsa, iqtisodiy tuzilmasi asosan xomashyo va qishloq xo‘jaligiga tayanib kelgan hududlarda sanoatni diversifikatsiya qilish orqali qo‘shimcha qiymat yaratish, bandlikni kengaytirish hamda hududiy raqobatbardoshlikni oshirish dolzarb ahamiyat kasb etadi. Ushbu maqolada Surxondaryo viloyati iqtisodiyoti misolida hudud sanoat tarmoqlarining iqtisodiy samaradorligini oshirish va diversifikatsiyasini ta’minlashning ilmiy-nazariy asoslari hamda amaliy yo‘llari tahlil qilinadi. Tadqiqotda hududiy sanoat rivojlanishining hozirgi holati, tarkibiy nomutanosibliklar, investitsion faollik va institutsional omillar kompleks yondashuv asosida ko‘rib chiqiladi. Olingan natijalar hudud sanoatini modernizatsiya qilish, yangi sanoat yo‘nalishlarini shakllantirish va mintaqaviy iqtisodiy siyosat samaradorligini oshirish uchun amaliy tavsiyalar ishlab chiqishga xizmat qiladi.