(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2023)
Mazkur maqolada “Devonu lugʻotit turk”da nasrning qadimgi namunasi sifatida manba boʻla oladigan namunalar ham keltirilganligi haqidagi ma’lumotlar atyib o`tilgan. Shu bilan birga buni isboti sifatida Iskandar Zulqarnayn va turk xoqoni Shu qoʻshinlari toʻqnashuvi haqidagi materiallar kuzatilib, ulardan namunalar berilgan. Iskandar haqidagi rivoyatlar yozma adabiyotda keng oʻrin egallaydi. Buni tarixning turli davrlaridagi Iskandar haqidagi manbalardan ham bilib olishimiz mumkin. Ammo bu rivoyatlarda o`sha davrda yashab o`tgan ijodkorlarning ma’lum bir maqsadlari aks etganligi shubhasiz. “Devonu lugʻotit turk”dan oʻrin olgan nasriy parchalarning e’tiborli tomoni shundaki, ular bir-birini toʻldiradi, yaxlit asarning boʻlaklari sifatida taassurot uygʻotadi.