(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2025)
Ushbu maqolada o‘zbek tilida milliy urf-odatlarga oid leksik birliklarning shakllanishi, rivojlanishi va ularning semantik o‘zgarishlari tahlil etiladi. Asosiy e’tibor urf-odatlar nomlanishida qo‘llaniladigan arxaizmlar va neologizmlarga qaratilgan. Arxaizmlar xalqning tarixiy-madaniy xotirasini aks ettiruvchi vosita sifatida tahlil qilinsa, neologizmlar esa zamonaviy ijtimoiy-madaniy jarayonlarning tildagi aksidir. Maqolada bu ikki leksik qatlamning o‘zaro aloqasi, ularning semantik va funksional farqlari, til taraqqiyotidagi o‘rni yoritiladi. Shuningdek, ayrim urf-odatlarga oid leksik birliklar misolida arxaik va yangi so‘zlarning jamiyat hayotidagi ifoda vositasi sifatida qo‘llanish holatlari keltiriladi. Tadqiqot natijalari tilshunoslikning leksikologiya va madaniyatshunoslik yo‘nalishlari uchun amaliy va nazariy ahamiyatga ega.