(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2025)
XIX asrning oxiri va XX asrning boshlarida Markaziy Osiyo global geosiyosiy jarayonlarda muhim rol o‘ynagan. Ushbu maqola mintaqaning strategik joylashuvi, iqtisodiy resurslari va savdo yo‘llari tufayli Rossiya imperiyasi, Buyuk Britaniya va boshqa davlatlarning qiziqish markazida bo‘lganligini tahlil qiladi. “Katta o‘yin” deb atalgan geosiyosiy raqobatning asosiy sabablari, uning Markaziy Osiyodagi qibatlari va mintaqaning global siyosatdagi o‘rni ilmiy jihatdan ko‘rib chiqiladi. Maqolada tarixiy hujjatlar, manbalar va zamonaviy tadqiqotlarga asoslanib, Markaziy Osiyoning o‘sha davrdagi geosiyosiy dinamikasi yoritiladi