(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2025)
Ushbu maqolada Xorazm vohasi sharoitida gʻoʻza (Gossypium hirsutum L.) ildiz tizimi rivojlanishiga azotli oʻgʻitlar meʼyorining taʼsiri oʻrganildi. Tadqiqot natijasida oʻrtacha darajadagi azotli oʻgʻitlar qoʻllanilishi ildiz uzunligi, sirt maydoni va biomassasini sezilarli darajada oshirishi aniqlangan. Bu esa oʻsimlikning yer usti biomassasi va hosildorligiga ijobiy taʼsir koʻrsatadi. Shuningdek, yuqori darajadagi azotli oʻgʻitlar qoʻllanilishi ildiz rivojlanishini susaytirishi va hosildorlikka salbiy taʼsir koʻrsatishi mumkinligi qayd etildi. Tadqiqotlarning natijalariga asoslanib, gʻoʻza yetishtirishda oʻgʻitlash meʼyorini toʻgʻri belgilash, ekinlarning optimallashtirilgan rivojlanishiga erishish uchun muhim ahamiyatga ega ekanligi taʼkidlangan.