(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2025)
Хоразм вилоятининг суғориладиган ўтлоқи аллювиал тупроқлари шароитида бажарилган тажрибада анғизга экилган маккажўхорининг NDVI кўрсаткичи вегетация давомида 0,50 гача ошган. Минерал ўғит N150P75K50 дан N210P105K70 меъёрда кўлланилганда, ўсимлик ривожининг V6 фазасида ўлчанган NDVI кўрсаткичи ва дон ҳосили орасидаги корреляцион боғлиқликлар ўрта ва юқори даражада, ўсимлик ривожининг V10 фазасида эса юқори (R2>0,730) даражада эканлигини аниқланди. Такрорий экин сифатида маккажўхори етиштиришнинг агротехнологиясини мақбул бошқаришда вегетация бошидан NDVI ни ўлчаш орқали ўсимликнинг дуркун/суст ўсиши ва ривожланишини мониторинг қилиш мумкин.