(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2025)
Ushbu maqolada Xorazm viloyatidagi mahalliy daraxtlarning sizot suvining chuqurligiga ta’siri o‘rganiladi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, mahalliy daraxt turlari, xususan, tol, jiyda, terak va boshqa daraxtlar sizot suvining sathini tartibga solishda muhim ekologik rol o‘ynaydi. Daraxtlarning ildiz tizimi orqali suvni transpirasiyalab chiqarishi tufayli yerosti suvlarining haddan tashqari ko‘tarilishining oldi olinadi, bu esa sho‘rlanish va yer degradatsiyasi xavfini kamaytiradi.