(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2025)
Mazkur maqola nasriy matnlarning pragmatik tahlili jarayonida asosiy nazariy tamoyillar va metodik yondashuvlarni o‘rganishga bag‘ishlangan. Matnning tilshunoslik va adabiyotshunoslik nuqtai nazaridan ko‘rib chiqilishi, ularning mazmuniy va kommunikativ xususiyatlarini tahlil qilish orqali pragmatik imkoniyatlari aniqlanadi. Maqolada til birliklari vositasida ifodalangan kommunikativ maqsadlar va kontekstning roli keng yoritiladi. Shuningdek, zamonaviy lingvistik yondashuvlar asosida tahlil qilish usullari ham ko‘rib chiqiladi. Pragmatikaning asosiy tushunchalari — nutq aktlari, implikatura, deiksis, presuppozitsiya va kontekstual tahlillar asosida nasriy matnning chuqur ma’nodagi qatlamlari ochib beriladi. Ushbu yondashuv orqali matndagi g‘oya, muallif pozitsiyasi va o‘quvchi bilan muloqot munosabatlari aniqlanadi. Maqola, ayniqsa, tilshunoslar, adabiyotshunoslar va matn tahlilchilari uchun ilmiy-amaliy ahamiyat kasb etadi. Nazariy yondashuvlar asosida misollar bilan boyitilgan holatda mavzu yoritiladi