(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2023)
Nutq - kishi faoliyatining turi, til vositalari (so‘z, so‘z birikmasi,gap) asosida tafakkurni ishga solishdir. Nutq o‘zaro aloqa va xabar, o‘z fikrini his-hayajon bilan ifodalash va boshqalarga ta’sir etish vazifasini bajaradi. Yaxshi rivojlangan nutq jamiyatda kishi faoliyatining muhim vositalaridan biri sifatida xizmat qiladi. Boshlang‘ich sinflarning ona tili ta’limida o‘quvchilarning nutqini o‘stirish –ularda eshitish, anglash, gapirish, yozish va o‘qish ko‘nikmalarini shakllantirish,demakdir. Shu asosda intellektual salohiyat oshiriladi, estetik va axloqiy tarbiya yo‘lga qo‘yiladi.