(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2023)
Ushbu lingvistik tadqiqot asosan O`zbekiston va qo`shni mamlakatlarda so`zlashuvchi turkiy til bo`lmish o`zbek tilidagi “tug`ilish” va “o`lim” tushunchalarini o`rganadi. Tadqiqotda ushbu tushunchalar bilan bog`liq bo`lgan so`z va iboralarning semantikasi, sintaksisi va morfologiyasi hamda ularning madaniy va ijtimoiy ahamiyati o`rganiladi. Tadqiqotda tilshunoslik ma`lumotlarini har tomonlama tahlil qilish orqali o`zbek xalqining madaniy va diniy qadriyatlarini o`zida aks ettiruvchi o`zbek tilida tug`ilish va o`limni lingvistik tasvirlashning murakkab tizimi ochib berilgan. Tadqiqot til, madaniyat va idrok o`rtasidagi munosabatni yoritib beradi hamda tilning, insonning fundamental kechinmalari va his-tuyg`ularini kodlash va etkazish usullari haqida tushuncha beradi. Ushbu tadqiqot inson tafakkuri va madaniyatini shakllantirishda tilning rolini tushunishga hissa qo`shadi va insonning xilma-xilligi va universalligini o`rganish uchun lingvistik tadqiqotlarning muhimligini ta`kidlaydi.