(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2023)
“Oila” konsepti lingvo-madaniy mazmunining leksik, frazeologik, paremiologik va matn sathlarida namoyon bo’lishini taʻminlovchi omillarni ochib berish, chog’ishtirilayotgan tillarda oila munosabatlari konseptual idrokidagi o’xshashlik va farqlarni ilmiy asoslashdan iborat. “Oila” konseptining lingvistik mohiyati va uning til taraqqiyotidagi rolini aniqlash; ingliz va o’zbek tillarida “oila” konseptining lingvo-madaniy mazmunini leksika, frazeologiya, paremiologiya va badiiy matnlar materialida ochib berish va tavsiflash; milliy-madaniy xususiyatlarni hisobga olgan holda “family” va “oila” leksemalarining konseptual asosini taqqoslash; ingliz va o’zbek xalqlari hayotida oilaviy munosabatlarni aks ettiruvchi lisoniy birliklar shakllanishini taʻminlovchi lisoniy hamda nolisoniy omillarni aniqlash; yaqin qon-qarindoshlik va uzoq qarindoshlik, er-xotin qarindoshligi va urug’chilik munosabatlarini ifodalovchi ingliz va o’zbek atamalarining tasnifini shakllantirish, taqqoslanayotgan tillarda odamlarning oila ichidagi va qarindoshchilik aloqalarini bildiruvchi leksemalar guruhlaridagi o’xshashliklar va farqlarni ajratish.