(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2023)
Qurg’oqchilik tez-tez kuzatiladigan tabiiy hodisalardan biridir yog’ingarchilik tanqisligidan kelib chiqadigan va ortib borayotgan xavf yuqori harorat ta’sirida evapotranspiratsiya. Masofadan fazoviy-vaqt taqsimotini tahlil qilish uchun sezuvchi indekslardan foydalaniladi qurg’oqchilik sharoitlarini aniqlash va qurg’oqchilikning og’irligini aniqlash. Bunda tadqiqot, biz qurg’oqchilikning fazoviy-vaqt taqsimotini tahlil qildik 2000 yil fevralidan 2019 yil yanvarigacha Turkiyadagi sharoit MODIS sun’iy yo’ldoshidan ishlab chiqarilgan turli xil qurg’oqchilik indekslari yordamida Google Earth Engine (GEE) platformasidagi ma’lumotlar. O’simliklar salomatligi Indeks (VHI), Normallashtirilgan ko’p tarmoqli qurg’oqchilik indeksi (NMDI) va Normallashtirilgan Qurg’oqchilik Indeksi (NDDI) xaritalarida tegishli yillarning turli yillari va oylari uchun mamlakat darajasi qurg’oqchilik sharoitlarini baholash uchun foydalanilgan. Vaqt seriyalari edi chuqur tahlil qilish uchun ba’zi aniq joylar uchun ham yaratilgan 20 yillik davrda qurg’oqchilik sharoitlari. Bizning natijalar shuni ko’rsatadi MODISdan olingan qurg’oqchilik indekslari foydali geofazoni ta’minlaydi mamlakat darajasidagi qurg’oqchilik sharoitlarini baholash uchun ma’lumot. Bundan tashqari, GEE platformasi erishish uchun juda qulay va tezkor vositadir tegishli sun’iy yo’ldosh tasvirlari va masofadan zondlash tahlilini o’tkazish katta va uzoq muddatli sana samarali. Geospatial katta ma’lumotlar bo’lishi mumkin uchungina emas, balki ushbu platformada muvaffaqiyatli kirish va qayta ishlash qurg’oqchilik monitoringi, balki boshqa atrof-muhit uchun ham monitoring ilovalari.