(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2023)
Psoriaz - surunkali immunitet vositachiligi isbotlangan yallig’lanishli teri kasalligi genetik moyillik. Aholi orasida ushbu patologiyaning tarqalishi Yerning umumiy aholisining 2-4% va bu ko’rsatkich alohida guruhlarda farq qilishi mumkin. Bolalar orasida psoriaz bilan kasallanish ko’p taxminan 1-2%. Bolalarda qo’zg’atuvchi omillar juda o’zgaruvchan va quyidagi qo’zg’atuvchilarni o’z ichiga oladi: yuqumli kasalliklar (ham bakterial, ham virusli), stress (psixo-emotsional, fiziologik), travmatizatsiya (Koebner fenomeni), turli dorilar (jumladan, tizimli glyukokortikosteroidlar, o’sma nekrozi omili preparatlari). Psoriazli bolalarda eng ko’p muhokama qilinadigan masala - bu ularning hayot sifati. Kasallikning bu jihatini baholashda qiyinchiliklar mumkin emasligi bilan bog’liq bolalik davrida hayot sifati bo’yicha standart anketalardan foydalanish samaradorligi.