(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2024)
So’nggi yillarda xalqaro kiberterrorizmning kuchayishi butun dunyo bo’ylab qo’rquv, halokat va buzilishlarni keltirib chiqaradigan kompyuterga asoslangan jinoiy faoliyatga olib keldi. Kiberterrorizmga qaratilgan milliy qonunlar va siyosatlar asosan rivojlangan davlatlar bilan cheklangan va 21-asr kiberterrorizmini yaxlit boshqara olmaydi. Kiberterrorizmga qarshi kurash bo‘yicha xalqaro huquqiy baza yo‘qligini hisobga olib, butun dunyo bo‘ylab rasmiylar va hukumatlar kiberterrorizm uchun mas’ul shaxslarni topish va jinoiy javobgarlikka tortishda o‘ta qiyinchiliklarga duch kelishmoqda. Ushbu maqola yaxlit xalqaro huquqiy bazaning zarurligi haqida bahs yuritadi; samarali xalqaro huquqiy bazani yaratish uchun asosiy elementlarni ajratib ko’rsatadi; va amaldagi xalqaro shartnomalar va transchegaraviy bitimlarni belgilaydi, ularni jinoiy javobgarlikka tortish uchun qonunchilik qoidalarini taqdim etish uchun kengaytirilishi mumkin.