(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2024)
Tibbiy foydalanish sohasida botulinotoksinining (BT) paydo bo’lishi bir qator kasalliklarni davolashda va estetik tibbiyotda inqilob qildi. Botulinum toksini paralitik/miorelaksant ta’sirga ega bo’lgan eng kuchli neyrotoksindir. Ushbu moddaning eng kuchli relaksatsiya xususiyatlari boshqa ma’lum usullar bilan samarali va doimiy tuzatishga qodir bo’lmagan patologik sharoitlarni davolash uchun muvaffaqiyatli qo’llaniladi. Pastki siydik yo’llarining ko’plab disfunksiyalari mushak tuzilmalarining tonusining oshishi yoki spazmlari bilan bog’liq bo’lib, ularni qovuq zonalariga BT ning aniq kiritilishi bilan tuzatish mumkin. Idiopatik haddan tashqari faol siydik pufagini BT bilan davolash ham samarali va xavfsizdir. Idiopatik haddan tashqari faol siydik pufagi uchun BT qo’llanishining samaradorligi va xavfsizligi keng ko’lamli ko’p markazli tadqiqotlarda o’rganildi va tasdiqlandi.