XXR da sud tizimidagi muommolar va ularni bartaraf etish tartiblari (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2024)
Ushbu maqolada Xitoy Xalq Respublikasi (XXR) sud tizimi haqida umumiy ma’lumot berilgan. XXR sud tizimi fuqarolik huquqi va sotsialistik huquqiy an’analarning o‘ziga xos uyg‘unligidan kelib chiqqan. Maqolada sud hokimiyatining tuzilishi va funksiyalari, jumladan, Oliy sud organi sifatidagi Oliy xalq sudi o‘rganiladi. Shuningdek, u Xitoy Kommunistik partiyasining sud tizimiga ta'sir o‘tkazishdagi rolini o‘rganadi va qonun ustuvorligi printsipi va "sotsialistik sud mustaqilligi" tushunchasi kabi ba'zi asosiy xususiyatlarni ta'kidlaydi. Maqolada turli darajadagi sudlar, jumladan,quyi,o‘rta va yuqori pog’ona xalq sudlari, ixtisoslashtirilgan sudlar, harbiy sudlar faoliyatini tashkil etish, sudyalarni tanlash va tayinlash masalalari muhokama qilinadi. Bundan tashqari, u XXR sud-huquq tizimi oldida turgan huquqiy islohotlar va muammolar, masalan, sudlar shaffofligiga intilish, inson huquqlarini himoya qilish va korruptsiyaga oid ishlarni ko‘rib chiqish kabi masalalarni o‘rganadi. Maqola XXR sud tizimining rivojlanib borayotgantabiati va uning Xitoyning huquqiy va siyosiy rivojlanishining kengroq kontekstidagi ahamiyatini ta'kidlash bilan yakunlanadi