BO‘YIMODARON (ACHILLEA MILLEFOLIUM L.) O‘SIMLIGINING YETISHTIRILISHI VA TARQALISHI (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2024)
Bo‘yimadaron (Achillea millefolium L.) dunyodagi eng ko‘p qo‘llaniladigan dorivor o‘simliklardan biri bo‘lib, birinchi navbatda yaralar, ovqat hazm qilish muammolari, nafas olish yo‘llari infektsiyalari va teri kasalliklarida ishlatiladi. Oʻzbekistonda Bo‘yimadaron turkumining 5 turi uchraydi. Bo‘yimadaron adir va qirlar, yoʻl yoqalari va oʻrmon chekkalarida oʻsadi. Tarkibida karotin, K va S vitamin, achchiq moddalar bor. Ekstrakti va damlamasi meʼdaichak yarasi kasalliklarini davolash, ishtaha ochish hamda qon toʻxtatish uchun ishlatiladi