Xo‘rdalilar va Lichinka xo‘rdalilarning umumiy evolutsiyasidagi o‘ziga xos xususiyatlar. (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2023)
Xordalilar hozirgi zamonda yer yuzida yashagan turlarini umumiy soni 43 ming atrofida. Xo‘rdalilar tipiga dengizlarda o‘troq holda yoki erkin suzib yuruvchi lichinka xordalilar, har xil lansetniklarni o‘z ichiga olgan boshskeletsizlar, hozirgi zamon vakillari minogalar va miksinalarni umumlashtirgan to‘garakog‘izlilar kiradi. Xo‘rdalilarning o‘q skeleti umrbod yoki taraqqiyotning ilk davrida mavjud bo‘lgan xorda yoki orqa tori (chorda dorsalis) bajaradi. Geografik tomondan bular yer sharining deyarli hamma qismiga tarqalgan. Lichinka xo‘rdalilar asosan germofrodit hayvonlar bo‘lib, jinsiy hamda jinssiz yo‘llar bilan ko‘payadi. Ular juda soda tuzilgan va har xil tarzda hayot kechiradigan dengiz hayvonlaridir. Voyaga yetganlarining juda ko‘pchiligi nerv nayi va xo‘rdasini bo‘lmasligi bilan boshqa xo‘rdalilardan farq qiladi