CHAQALOQLARDA QORIN DAM BO‘LISHINING SABABLARI, DAVOLASH USULLARI (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2023)
Chaqaloq tugilganda uning mikrobiotik holati o‘zgaradi: bolaning ichaklaridagi opportunistik mikroorganizmlar gazlar chiqaradi va bu gazlar ichaklardan o‘tib, noqulaylik tug‘dirishi va uning bola salomatligiga ta’siri o‘rganilgan. Yosh bolalarning qorin sohasida dam bo‘lishi – qorin og‘rig‘i bilan bo‘lgan bolaning xulq-atvorining buzilishi bo‘lib, uni oziqlantirish paytida ichaklarda gaz hosil bo‘lishidan kelib chiqadi.