XIX ASR OXIRI XX ASR BOSHLARIDA MARKAZIY OSIYODA JADIDCHILIK HARAKATI VA IJTIMOIY-FALSAFIY TAFAKKUR TARAQQIYOTINING NAZARIY-METODOLOGIK MASALALARI (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2023)
Maqolada XIX asrning oxiri XX asrning boshi jahon sivilizaciyasining taraqqiyotida keskin burilishlar davri bo‘lgani masalalari muhokama qilinadi. XIX asrning ikkinchi yarmida O‘rta Osiyoda ijtimoiy-iqtisodiy tuzum qoloq, fuqarolarning turmush tarzi o‘ta past, madaniy-maʼnaviy hayotida islom dini peshvolarining taʼsiri tafsiflanadi. Insonlar dunyoqarashida tasavvuf falsafasi anʼanalarini tiklashga intilish kuchayib borayotgan bir vaziyatda, unga qarshi kuchlar bilan tafovutlar kelib chiqishi alohida o‘rin tutadi