OBLIGAT HUJAYRA ISCHI PARAZITLARINING ODAM ORGANIZMIDAGI AXAMIYATI (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2025)
Ushbu maqolada obligat hujayra ichi parazitlarining odam organizmidagi biologik xususiyatlari, patogenez mexanizmi, klinik ahamiyati, ularni aniqlash va davolashning zamonaviy yondashuvlari tahlil qilinadi. Obligat hujayra ichi parazitlar — faqat tirik hujayra ichida ko‘payishga qodir bo‘lgan mikroorganizmlar bo‘lib, ular viruslar, xlamidiyalar, riketsiyalar va ayrim protozoylar guruhiga mansub. Bu parazitlar inson salomatligi uchun jiddiy xavf tug‘diradi, surunkali infeksiyalar, immun tizim zaiflashuvi va og‘ir klinik oqibatlarga sabab bo‘lishi mumkin. Maqolada ularning biologik tuzilmalariga xos moslanishlar, hujayra ichida yashash strategiyalari va diagnostik imkoniyatlar ilmiy asosda yoritiladi.