BOLA TARBIYASIDA OILAVIY QADRIYATLAR, MAFKURAVIY TA’SIR VA G‘OYAVIY IMMUNITETNING AHAMIYATI (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2025)
Ushbu maqola bola tarbiyasida oilaviy qadriyatlar, mafkuraviy ta’sir va g‘oyaviy immunitetning ahamiyatini o‘rganishga bag‘ishlangan. Tadqiqotning maqsadi — oilaviy muhit va tarbiyaviy yondashuvlar bolaning shaxsiy va ijtimoiy rivojlanishiga, mafkuraviy barqarorligiga va g‘oyaviy immunitetining shakllanishiga ta’sirini aniqlashdir. Tadqiqot metodologiyasi sifatida empirik kuzatuvlar, so‘rovnomalar va psixologik tahlil usullari qo‘llanilgan. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, oilaviy qadriyatlar bolaning axloqiy, ijtimoiy va ruhiy rivojlanishida poydevor vazifasini bajaradi; mafkuraviy ta’sir bolaning dunyoqarashi va tanqidiy fikrlash ko‘nikmalarini shakllantiradi; g‘oyaviy immunitet esa bolani zararli tashqi ta’sirlardan himoya qiladi va ruhiy barqarorligini mustahkamlaydi. Tadqiqot shuningdek, oilaviy tarbiyaning maktab, mahalla va ijtimoiy muassasalar bilan uyg‘un ishlashining samaradorligini ta’kidlaydi. Xulosa qilib aytganda, oilaviy qadriyatlar, mafkuraviy ta’sir va g‘oyaviy immunitetning uyg‘unligi bolaning barkamol shaxs sifatida rivojlanishi va jamiyatga moslashuvini ta’minlaydi.