Yurak kasalliklari turlari, xavf omillari, profilaktikasi va davolash usullari (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2025)
Yurak va qon tomir kasalliklari (YQTK) butun dunyo bo‘ylab o‘lim darajasini yuqori belgilayotgan muhim tibbiy muammo bo‘lib qolmoqda. Bu kasalliklar nafaqat rivojlangan mamlakatlar, balki rivojlanayotgan davlatlarda ham keng tarqalgan. Ayniqsa, so‘nggi yillarda, yoshlar o‘rtasida yurak kasalliklarining o‘sishi jiddiy xavf tug‘diradi. Tibbiyot sohasidagi yutuqlarga qaramay, yurak kasalliklari hali ham insonlar hayotini sezilarli darajada qisqartiradi va hayot sifatini yomonlashtiradi.Maqolada yurak kasalliklari, ularning turlari, rivojlanish sabablarini tahlil qilib, bu kasalliklarning xavf omillari va ularni oldini olish usullari haqida kengaytirilgan ma'lumotlar keltirilgan. Shuningdek, yurak kasalliklarining davolash usullari, zamonaviy innovatsiyalar va ilg‘or tibbiy yondashuvlar taqdim etilgan. Ushbu maqola nafaqat yurak kasalliklarining muammolarini, balki kasalliklarni erta bosqichlarda aniqlash va oldini olishni ko‘zda tutgan tibbiy profilaktik tadbirlarni ham yoritadi.Jahon miqyosida yurak va qon tomir kasalliklariga qarshi kurashish nafaqat individual, balki ijtimoiy masalaga ham aylanmoqda. Kasalliklar va ularning xavf omillariga qarshi kurashishda to‘g‘ri ovqatlanish, jismoniy faollik, stressni boshqarish va zararli odatlardan voz kechish kabi profilaktik choralar muhim o‘rin tutadi. Ushbu maqola yurak kasalliklarining oldini olish, sog‘lom turmush tarzini targ‘ib qilish, shuningdek, ilg‘or diagnostika va davolash usullarini keng jamoatchilikka tanishtirishga qaratilgan.