“Koʻhitang botanik geografik rayon florasi tarkibidagi Caryophyllaceae oilasining zamonaviy tahlili” (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2025)
Ushbu maqolada Ko‘hitang botanik geografik rayon florasi tarkibidagi Caryophyllaceae oilasining zamonaviy tahlili yoritilgan. Dunyoda inson tomonidan tabiiy ekotizimlarni keng oʻzlashtirilishi va ekologik muhitni buzilishi flora obyektlari xilma-xilligining qisqarishiga sabab boʻlmoqda. Bu oʻrinda, oʻsimlik turlarini saqlab qolishning global strategiyasi sifatida maʼlum hudud floralari holatini baholovchi samarali biohujjatlashtirish amaliyotini ishlab chiqish zarur sanaladi. Jahonda, mahalliy va milliy floralar xilma-xilligini aniqlash, himoyaga muhtoj turlarini saqlab qolish va muhofazalashga qaratilgan xalqaro dasturlarni takomillashtirishga katta eʼtibor qaratilmoqda. Shu jumladan ushbu oilaning zamonaviy tahlili muhim va dolzarb masala hisoblanadi.