Jinoyat tarkibi elementi sifatida obyektining jinoyat huquqiy ahamiyati hamda uning predmetdan farqli jihatlari (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2025)
Mazkur maqolada jinoyat huquqi doirasida jinoyat tarkibining asosiy elementi hisoblangan jinoyat obyekti tushunchasi tahlil qilinadi, jinoyat obyekti sifatida ijtimoiy munosabatlarni asosiy belgi sifatida ko‘rsatib, ularning jinoyat predmeti va jabrlanuvchi bilan bo‘lgan farqli jihatlarini chuqur yoritadi. Ishda jinoyat obyekti va predmeti o‘rtasidagi konseptual farqlar, ularning huquqiy tabiatdagi o‘rni, jinoyat tarkibini kvalifikatsiya qilishdagi roli, hamda amaliyotda yuzaga keladigan tafovutlar asosli misollar bilan ko‘rsatib berilgan.Jinoyat predmeti — obyektiv olamga oid moddiy narsalar sifatida tavsiflanadi va jinoyatning bevosita ta’sir doirasiga tushadigan obyektlar sifatida qaraladi. O‘z navbatida, jabrlanuvchi — jinoyat oqibatida zarar ko‘rgan shaxs sifatida ko‘riladi, shuningdek jinoyatlarning obyektiv tomoniga oid belgilar (harakat, oqibat, sababiy bog‘lanish)ni ham alohida yoritiladi.