BOSHLANG‘ICH SINF ONA TILI DARSLARIDA MATN USTIDA ISHLASHNING TA’LIMIY-TARBIYAVIY AHAMIYATI (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2025)
Mazkur maqolada boshlang‘ich sinf ona tili darslarida matn ustida ishlashning ta’limiy va tarbiyaviy ahamiyati keng tahlil qilingan. Ta’limiy jihatdan matn bilan ishlash o‘quvchilarning savodxonligini oshirish, og‘zaki va yozma nutqini rivojlantirish, grammatika va stilistik sezgirlikni shakllantirish, mantiqiy tafakkur hamda ijodiy fikrlash qobiliyatlarini mustahkamlashga xizmat qiladi. Tarbiyaviy jihatdan esa, axloqiy fazilatlarni singdirish, vatanparvarlik hissini shakllantirish, ijtimoiy muloqot madaniyatini rivojlantirish hamda ekologik tarbiya berishda muhim omil hisoblanadi. Muallif matn ustida ishlash samaradorligini oshirish uchun interaktiv metodlarni qo‘llash, tanqidiy va ijodiy tafakkurni rivojlantiruvchi topshiriqlar berish zarurligini ta’kidlaydi. Maqolada matn ustida ishlashning o‘quvchilarning har tomonlama rivojlanishiga ta’siri ilmiy-nazariy jihatdan asoslangan.