Qishloq xoʻjaligida terak daraxtining amaliy ahamiyati, ekologiya va atrof-muhitga taʼsiri (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2025)
Terak daraxtlari (Populus) qishloq xo‘jaligi va landshaftni yaxshilashda muhim o‘rin tutadi. Ular o‘zining tez o‘sish sur’ati, o‘zgarmas sharoitlarda mustahkam hayot kechirish qobiliyati va ekosistemdagi o‘rni bilan ajralib turadi. Maqola terak daraxtining qishloq xo‘jaligidagi amaliy ahamiyatini, uning ekotizimdagi rolini, ekologik va atrof-muhitga ta’sirini o‘rganishga bag‘ishlanadi. Ushbu daraxtlar agro-ecologik tizimlarda foydali o‘simlik sifatida ishlatiladi, tuproq eroziyasiga qarshi kurashadi, iqlimni tartibga soladi va suv resurslarini boshqarishda yordam beradi. Biroq, terakning ekologik ta’siri, ayniqsa, noto‘g‘ri ekish va undan noto‘g‘ri foydalanish natijasida salbiy oqibatlarga olib kelishi mumkin. Maqolada terak daraxtining to‘g‘ri boshqarilishining ekologik barqarorlikni saqlash va agrotexnik sharoitlarda samarali foydalanish uchun qanday ahamiyatga ega ekanligi ko‘rib chiqiladi.