Xomashyo tarkibi, olovbardoshlilik darajasi yuqori bo‘lgan bazalt ipidan tashkil topgan yangi assortimendagi bir qatlamli trikotaj to‘qimalarining texnologik ko‘rsatkichlari (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2025)
Ushbu maqola olovbardoshlik darajasi yuqori bo‘lgan bazalt ipidan tashkil topgan yangi assortimentdagi bir qatlamli trikotaj to‘qimalarining texnologik ko‘rsatkichlarini tahlil qilishga bag‘ishlangan. Bazalt tolasining yuqori issiqlik va olovga chidamli xususiyatlari, uni turli sohalarda, ayniqsa, olov bilan ishlovchi kasb egalari uchun ideal materialga aylantiradi. Maqolada, Glad, Hosilali glad va Lastik to‘qima variantlari asosida trikotaj to‘qimalarining halqa qadami, halqa qatori balandligi, zichlik, qalinlik, hajmiy zichlik kabi texnologik ko‘rsatkichlari keltirilgan va tahlil qilingan. Har bir variantning xususiyatlari o‘rganilib, ularning issiqlik izolyatsiyasi va olovbardoshlik jihatidan taqqoslanishi amalga oshirilgan. Bu tahlil natijalari, yangi trikotaj to‘qimalarining ishlab chiqarilishi va olovga chidamli materiallar sifatida sanoatda qo‘llanilishi mumkinligi haqida ma'lumot beradi. Maqolada keltirilgan natijalar, trikotaj to‘qimalarining texnologik jarayonlarini optimallashtirish va ularning xavfsizlik darajasini oshirishga yordam beradi.