Ta’lim jarayonida oʻz - oʻzini boshqarish va oʻz ustida ishlash, shaxsiy pedagogik tajriba toʻplash tizimi (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2023)
Oʻqitish tizimida oʻz - oʻzini boshqarishning zarurligi, eng avvalo, butun oʻquv yurtlari tizimining samarali, puxta ishlab chiqilganligidan dalolat beradi. Chunki oʻz - oʻzini boshqarish tufayli oʻqitishdagi oʻzaro munosabat oʻqitishning borishini jadal boshqarish va kamchiliklarni oʻz vaqtida tuzatish keyingi darsga zamin va imkon yaratadi. Oʻz - oʻzini boshqarishni biz mustaqil ish jarayonlarida turli xildagi tadbirlar uyushtirish va oʻtkazishda, tarbiyaviy soat darslarida koʻrishimiz mumkin. Oʻz - oʻzini boshqarish mohiyati oʻquvchilarda birinchi oʻrinda oʻzini mustaqil his qilishi va oʻzi koʻproq darsni qabul qilishidan iborat.