TUPROQLAR UNUMDORLIGINI OSHIRISHDA MOSH NAVLARIGA AZOTABACTER CHROCOCCUM A-2 SHTAMMI SAQLAGAN BIOPREPARAT QO’LLASH SAMARADORLIGI (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2024)
Azotabacter.chroococcum mikroaerofil o'simlik o'sishini rag'batlantiruvchi rizobakteriya bo’lib, bu bacillus shaklli va gramm manfiy bakteriyadir. Mezofil sifatida bu bakteriya o'rtacha haroratli tuproqlarda  yaxshi rivojlanadi va neytral pH muhitini talab qiladi. U aerob sharoitida azotni o’zlashtirishga qodir bo’lgan bakteriyalar qatoriga kiradi.  Tuproqda fosforli birikmalar kam bo'lishi mumkin emas, aks holda azotni o’zlashtirishga to'sqinlik qilishi mumkin. Fosfordan tashqari, bu bakteriyalar  azotni o’zlashtirishi uchun  kaliy, oltingugurt, magniy va kaltsiy kerak bo’ladi.  Azotni o’zlashtirishi uchun Azotabacter chroococcum uchta ferment (katalaza, peroksidaza va superoksid dismutaza) ishlab chiqaradi.