Boʻlgʻusi oʻqituvchilarning kommunikativ kompitentligini rivojlantirishning psixologik jihatlari (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2024)
Ushbu tadqiqotda bo‘lg‘usi o‘qituvchilarning kommunikativ kompetentligini rivojlantirishning psixologik jihatlari tahlil qilinadi. O‘qituvchilik professionalligi asosan kommunikativ qobiliyatlar bilan bog‘liq bo‘lib, bu esa o‘quvchilar bilan samarali muloqot qilishda muhim rol o‘ynaydi. Tadqiqot davomida kommunikativ kompetentlikning asosiy komponentlari, jumladan, til ko‘nikmalari, emotsional intellekt va ijtimoiy muloqot strategiyalari ko‘rib chiqiladi. Psixologik jihatlarning o‘z ichiga olgan asosiy elementlari: shaxsiy xususiyatlar (masalan, ishonch, ochiqlik), stressni boshqarish qobiliyatlari va konfliktlarni hal etish usullari hisoblanadi. Ushbu jihatlar orqali kelajakdagi o‘qituvchilarning muloqot qilish mahoratini oshirish va ularni yanada samarali pedagogik faoliyatga tayyorlash mumkin. Tadqiqot natijalari bo‘yicha kommunikativ kompetentlikni rivojlantirish uchun maxsus treninglar va psixologik trening dasturlari taklif etiladi. Ushbu dasturlar bo‘lajak pedagoglarning professional rivojlanishiga hamda ta'lim jarayonidagi samaradorlikka ijobiy ta'sir ko‘rsatishi kutilmoqda.  Umuman olganda, bu tadqiqot bo‘lgiushi o‘qituvchilar uchun zarur bo‘lgan psixologik ko‘nikmalarni aniqlab berib, ularning professional faoliyatida muvaffaqiyatga erishishlariga yordam beradi.