O’ZBEKISTONNING MUHOFAZAGA OLINGAN HUDUDLARI PROTECTED AREAS OF UZBEKISTAN ОХРАНЯЕМЫЕ ТЕРРИТОРИИ УЗБЕКИСТАНА (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2024)
Mazkur maqolada O‘zbekistonning muhofazaga olingan hududlari, ularning turlari va ahamiyati keng yoritilgan. Chatqol biosfera qo‘riqxonasi, Qizilqum davlat qo‘riqxonasi, Zarafshon milliy bog‘i kabi yirik muhofaza hududlari misolida biologik xilma-xillikni saqlash va ekologik barqarorlikni ta’minlash bo‘yicha olib borilayotgan ishlar tahlil qilingan. Shuningdek, muhofazaga olingan hududlarning ilmiy, ekologik va iqtisodiy ahamiyati, ekologik muammolar va istiqbolli rivojlanish yo‘nalishlari ko‘rib chiqilgan. Ushbu maqola ekologik tizimlarni saqlashga oid dolzarb masalalarni tushunishda muhim manba bo‘lib xizmat qiladi.