QO’LLANILISH DOIRASI CHEGARALANGAN LEKSEMALARNING USLUBIY XUSUSIYATI (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2024)
Ushbu  maqola  orqali  qo’llanilishi  chegaralangan   leksemalarning xususiyati o’rganamiz. Bunday leksemalarga eskirgan va yangi,  sheva  va kasb  hunarga  oid leksemalar, atamalar, jargon, argo, vulg’ar va varavar leksemalar  kiradi. Nutqda bu kabi  leksemalar ham muhim uslubiy vazifa bajaradi. Arxaizm badiiy yoki ommabop  asarlarda nutqqa kinoya, hajv ruhini berish uchun qo’llansa, tarixiy leksemalardan o’tmish voqeligini jonli  ifodalash  maqsadida foydalaniladi. Sheva leksemalari  mahaliy ruhni ifodalashda qo’llanilsa, atama ilmiy va badiiy asarda  fan-texnikaga oid tushunchalarni ifodalashda  uchun  qo’llaninladi, jargon esa, ma’lum toifaga mansub kishilar nutqini berish uchun zarur. Bu-qo’llanishi chegaralangan leksemalarning  badiiy uslubdagi vazifasi hisoblanadi.