ЎЗБЕКИСТОН РЕСПУБЛИКАСИ ТАШҚИ САВДО ОПЕРАЦИЯЛАРИДА МОЛИЯВИЙ ҲОСИЛАВИЙ ВОСИТАЛАРДАН ФОЙДАЛАНИШ ИСТИҚБОЛЛАРИ (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2024)
Ушбу мақолада Ўзбекистон Республикасида ташқи савдо операцияларида валюта хосилавий воситаларидан фойдаланиш истиқболлари таҳлил қилинган. Бозор иқтисодиёти шароитида валюта курсларининг тебранишлари ташқи савдо билан шуғулланувчи корхона ва ташкилотлар учун хавф туғдиради. Валюта хосилавий воситалари (форвард ва фьючерслар шартномалар) мазкур хавфларни камайтириш ёки бартараф этиш воситаси сифатида кўриб чиқилади. Ушбу воситаларнинг асосий фойдаланиш соҳалари ва уларнинг молиявий бошқарувдаги афзалликлари ҳақида маълумот берилган. Ўзбекистонда валюта деривативлар бозорини ривожлантиришнинг асосий йўналишлари ҳамда бунга тўсқинлик қилаётган омиллар ҳамда келгусидаги ривожланиш истиқболлари таҳлил этилган.