НАВБАХОР БЕНТОНИТИНИ МЕХАНИК ФАОЛЛАШТИРИШ ВА УНИ ТЕХНОЛОГИК ВА АДСОРБЦИОН ТВСИФЛАРИ (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2024)
Ўзбекистонда бентонит лойларидан фойдаланишнинг эффекивлигини ошириш ва минерал-хомашё баъзасини ривожлантириш ҳақиқатдан ҳам муаммолардан ҳисобланади. Бентонит лойлари ҳар хил моддаларни яхши сорбентловчи жумладан, оғир метал ионларини ва органик кристалларни арзон сорбентловчи ҳисобланади. Сорбциялаш лойнинг таркибида қатламли селикатлар (филлосиликатлар, смектитлар) жумладан монтмориллонит, палигорскит, иллитлар бўлаганлиги учун амалга ошади. Ушбу иш турли жойлардан топилган турли кислоталар билан фаоллаштирилган лойларнинг физико-кимёвий катталикларини текширишга йўналтирилди [1].