“ХАНДИЗА” КОНИ ШАХТА СУВИДА МАВЖУД МЕТАЛЛ ИОНЛАРИДАН ТОЗАЛАШ ВА УНИНГ РЕНТГЕНФЛУОРЕСЦЕНТ ТАҲЛИЛИ (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2024)
урхондарё вилоятидаги “Хандиза” кони шахта оқова сувлари таркибидаги элементлар, оғир металлар миқдори рентген спектрал усул билан аниқланди, оқова суви адсорбция усули билан тозаланди, тозаланган сув таркибининг умумий қаттиқлиги титрометрик ва элемент тахлили рентген спектрал усулларда ўрганилди. Дастлабки оқава сувнинг таркибида темир, қўрғошин, рух, мис, марганец металл ионларининг миқдори юқори эканлиги аниқланди. Адсорбция усули ёрдамида оқава сувдаги металл ионлари чўктирилди, сувнинг рН муҳити ўрганилди. Тозалаш натижасида сувнинг таркибидаги айрим металл ионларининг миқдори бир неча марта камайтиришга эришилди