(untitled) (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2024)
Muhim issiqlik manbai — uglevodorodlar (tabiiy gaz, benzin, kerosin) ning Kislorodda yonishi sanoat va turmushda katta ahamiyatga ega. Hujayralarda oziq moddalarning kislorod bilan oksidlanishi tirik organizmlar uchun energiya manbaidir. Kislorod metallarni oksidlab, korroziyaga sabab boʻladi. Baʼzi metall oksidlari Kislorod bilan birikib, peroksid birikmalarni beradi. Kislorod deyarli hamma metallarni, ayniqsa, ishqoriy va ishqoriy-yer metallarini oson oksidlaydi. Kislorodning moddalar bilan reaksiyaga kirishishida suv muhim rol oʻynaydi.Biologik jihatdan ham katta ahamyatga ega bo‘lib fotosintez, tirik organizimlar tanasida oksidlanish-qaytarish jarayonlarida ham katta o‘rin egallaydi. Gipoksiya – kislarod ochligi