(untitled) (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2023)
Bugungi kunda dunyo bo‘yicha qishloq xo‘jaligida tuproq unumdorligi kamayib ketmoqda va degradatsiyaga uchragan maydonlar salmog‘i ortib bormoqda. Irrigatsiya va shamol eroziyasi, sho‘rlanish, ifloslanish, botqoqlashish hamda cho‘kish jarayonlari ta’sirida yerlarning meliorativ xolati yomonlashmoqda va tuproq unumdorligi pasayishiga sabab bo‘lmoqda. Dunyoning paxta yetishtiruvchi mamlakatlarida tuprog‘i shamol eroziyasidan ximoyalash natijasida dalaning mikroiqlimini maqbullashuvi, tuproqning namlik va oziqa rejimlarini yaxshilanishi, sug‘orish suvini tejalishi, tomchilatib sug‘orish paxta hosili va tola sifati oshishi kuzatilgan