(untitled) (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2023)
Qalqonsimon bezning buzilishi butun organizmning o‘sishi va faoliyatiga ta’sir qiladi. Bu menarxe tsiklini buzadi va ayollarda bepushtlikka olib kelishi mumkin. Ushbu ishda biz hipotiroidizmning T4, TSH, FSH va LH darajalariga, hayz davrining uzunligi va dismenoreya belgilariga ta’sirini baholadik. Hipotiroidizm bilan davolangan ayollarda T4, TSH va FSH eutiroidga qaraganda sezilarli darajada oshganligini aniqladik. Bundan tashqari, hipotiroidizm hayz davrini uzaytiradi va ayollarda kuchli og‘riq va noqulaylik tug‘diradi. Ushbu reproduktiv kasalliklarning patofiziologik jarayoni gipotalamus-gipofiz o‘qining qalqonsimon gormonlarning tuxumdonlar va bachadonga bevosita ta’sirini o‘z ichiga oladi . Ayollarning tug‘ish qobiliyatini saqlab qolish uchun hipotiroidizmni davolashda bunday masalalarni ko‘rib chiqish kerak.