(untitled) (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2023)
Turklarning eng qadimgi alifbosi, goʻkturk alifbosi sifatida. Bu alifboni hozirda Moʻgʻulistonda joylashgan Oʻrxon, Yenisev va Talas yodgorliklarida koʻrishimiz mumkin. Bu yodgorliklar 8-asrda qurilgan. Goʻkturk davlati yoʻq boʻlib ketganidan soʻng, uygʻurlar uygʻur nomli yangi alifbo ishlab chiqardilar. Turklar diniy yoki siyosiy sabablarga ko’ra arab, krill va lotin alifbolarini qabul qilganlar. Turk va oʻzbek tillari turkiy tillar oilasiga mansub ikki tildir. Ikkala til ham umumiy tarixiy va madaniy kelib chiqishi tufayli o’xshash lingvistik xususiyatlarga ega. Biz maqolada turk va o‘zbek tillari o‘rtasidagi fonetika, lug‘at, grammatika va sintaksis nuqtai nazaridan o‘xshashliklarni o‘rganamiz