(untitled) (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2025)
Ushbu maqolada tarbiya darslarida o‘quvchilarda kognitiv qiziqishni shakllantirishning psixologik va pedagogik asoslari yoritilgan. Kognitiv qiziqishning rivojlanishi o‘quvchilarning mustaqil fikrlashi, tahlil qilish, izlanish olib borish, atrof-muhitni anglash kabi aqliy jarayonlarning faollashuviga olib kelishi ta’kidlanadi. Tadqiqotda tarbiya darslari mazmuni, o‘quvchilarning yosh xususiyatlari, o‘qituvchining motivatsion yondashuvi va interaktiv metodlar kognitiv qiziqishni shakllantirishda muhim omil ekani asoslab berilgan. Shuningdek, dars jarayonida muammo qo‘yish, savol-javob, rolli o‘yinlar, kuzatish va tahlilga asoslangan metodlar orqali o‘quvchilarda bilishga intilish, o‘rganishga ehtiyoj va tafakkur faolligi kuchayishi ilmiy jihatdan bayon etilgan