(untitled) (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2025)
Mazkur maqolada yapon falsafasida shakllangan “Komil inson” konseptsiyasi g‘arb ilmiy-falsafiy maktablari va shaxs kamoloti modellari bilan qiyosiy tahlil qilinadi. Tadqiqotda yapon konsepsiyasining asosiy tamoyillari — uyg‘unlik, mehnatsevarlik, jamoaviylik va ma’naviy poklik g‘arb modellari, xususan, individualizm, ratsionalizm va shaxsiy erkinlikni ustuvor qo‘yuvchi yondashuvlar bilan solishtiriladi. Qiyosiy tahlil natijasida sharqona va g‘arbona qarashlarning o‘zaro farqlari va o‘xshash jihatlari aniqlanib, inson kamolotiga doir konseptual yondashuvlarning madaniyatlararo sintezi ilmiy jihatdan yoritiladi. Ushbu izlanish globalizatsiya sharoitida insoniy qadriyatlarni chuqurroq anglash va universal shaxs modeli shakllanishiga nazariy asos yaratadi.