(untitled) (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2025)
Ko‘kdala tumani, Qashqadaryo viloyatida joylashgan va uning asosiy iqtisodiy faoliyati qishloq xo‘jaligi, ayniqsa paxta yetishtirishdan iborat. Tumandagi geoekologik muammolar, ayniqsa, yer unumdorligining pasayishi, sug‘orish tizimining samarali emasligi, iqlim o‘zgarishi va suv resurslarining kamayishi kabi muammolarni o‘z ichiga oladi. Ushbu maqolada, Ko‘kdala tumanidagi geoekologik holat tahlil qilinadi, asosiy muammolar va ularga sabab bo‘lgan omillar ko‘rib chiqiladi. Muammolarni bartaraf etish uchun zarur chora-tadbirlar, ekologik ta’limning ahamiyati va ekologik barqarorlikni ta’minlashga qaratilgan tavsiyalar beriladi. Maqola tuman hududidagi ekologik inqirozlarni kamaytirish uchun kompleks va tizimli yondashuvni taklif qiladi.