(untitled) (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2025)
Ushbu maqolada arterial gipertenziyasi bor 45-65 yosh (o`rta yosh) oralig`idagi 100 nafar ayollarda tadqiqot eksperimental va kuzatuv usullarida differentsial yondashuvlar yordamida jismoniy holatini yaxshilash,bemorlarda klinik funksional tekshiruvlar o`tkazish,antropometriya,tana component tuzilmalarini o`rganish,psixik va emotsional holatni baholash,Tay-chi gimnastika usulini samaradorligini baholash va statistik tahlil o`tkazish bo`yicha ilmiy ishlar olib borildi. Ishtirokchilarning qon bosimi ko`rsatkichlari,yurak urish tezligi,ruhiy-emotsional fon dinamikasi dastur davomida tahlil qilindi.Tadqiqotning asosiy maqsadi- harakat faollik va an`anaviy davolash usullarini uyg`unlashtirib,arterial qon bosimini barqarorlashtirish va bundan tashqari yurak-qon tomir tizimi ishini yaxshilash va umumiy sog`lomlashtirish samaradorligini oshirishdir.Maqolada fizoterapevtik muolajalar,nafas mashqlari va yengil jismoniy mashg`ulotlar orqali gipertenziyasi bor ayollarga ta`sir etish usullari bayon etilgan.Eksperimental dastur doirasida qatnashgan ayollarda qon bosimi ko`rsatgichlari,jismoniy faolllik va an`anaviy davolash umumiy holatiga ijobiy ta`sir ko`rsatdi.Natijalar shuni ko`rsatdiki,xalq tabobati vositalari bilan uyg`unlashtirilgan harakat faollik dasturi arterial gipertenziya bilan kasallangan o`rta yoshli ayollar uchun xavfsiz,iqtisodiy jihatdan mos keluvchi va samarali yondashuv bo`lishi mumkin.