(untitled) (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2025)
Lazerli stanoklar bugungi kunda sanoat, hunarmandchilik va dizayn sohalarida keng qo‘llaniladigan yuqori texnologik qurilmalardan biri hisoblanadi. Ular yog‘och, metall, plastmassa, shisha, charm va boshqa ko‘plab materiallarga aniq ishlov berish imkoniyatini beradi. Asosan, muhandislar, dizaynerlar, ishlab chiqaruvchilar va hunarmandlar lazer stanoklaridan foydalanib, kesish, gravirovka qilish va teshik ochish kabi jarayonlarni amalga oshiradilar. Lazer stanoklari yuqori aniqlik va tezlik talab qilinadigan sohalarda ayniqsa muhim ahamiyatga ega. Masalan, elektronika sanoatida murakkab naqshlar va mikrosxemalarni yaratish uchun, avtomobil sanoatida esa ehtiyot qismlarni kesish va markirovka qilish uchun qo‘llaniladi. Hunarmandlar esa o‘z ijodiy loyihalarida yog‘och va akrildan tayyorlangan maxsus buyumlarni lazer yordamida yaratish imkoniyatiga ega bo‘ladilar. Lazerli stanoklarning keng qo‘llanilishi ularni ko‘plab sohalarda muhim vositaga aylantirgan. Bu texnologiya inson mehnatini yengillashtirish, mahsulot sifatini oshirish va ishlab chiqarish jarayonlarini avtomatlashtirishga xizmat qiladi. Shu sababli, lazer stanoklari sanoatda muhim ahamiyat kasb etib, texnologik taraqqiyotning ajralmas qismiga aylanib bormoqda. Ushbu maqolada lazer stanoklarining avtomatlashtirish jarayoni, ayniqsa fokuslash tizimini avtomatlashtirish bo‘yicha texnologik yechimlar yoritiladi. Zamonaviy lazer stanoklari turli materiallarga yuqori aniqlikda ishlov berish imkonini beradi, ammo sifat va samaradorlikni oshirish uchun fokuslash jarayonini avtomatlashtirish juda muhimdir. Fokuslashning to‘g‘ri sozlanishi lazer nuri material sirtiga optimal yo‘naltirilishini ta’minlaydi va bu kesish, gravirovka hamda boshqa ishlov berish jarayonlarining sifatiga bevosita ta’sir qiladi. Maqolada avtomatik fokuslash tizimining ishlash prinsipi, uning lazer stanogining elektr yuritmalari bilan o‘zaro aloqasi va samaradorlikka ta’siri muhokama qilinadi.