(untitled) (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2025)
Ushbu maqola bolalarda otorinolaringologik kasalliklar orasida boshqa kasalliklarga nisbatan ko’p kuzatiladigan o’tkir va surunkali o’rta otit kasalligi va uning rivojlanishida burun yondosh bo’shliqlarining ahamiyatiga bag’ishlangan . Tadqiqotda bolalarda keng tarqalgan o’tkir o’rta otit kasalligining rivojlanishida burun yondosh bo’shliqlarining yallig’lanish kasalliklarining ta’siri va davolash usuli eng muhim ahamiyatga ega. O’tkir o`rta otit kasalligining surunkali shaklga o’tishi, nog’ora parda perforatsiyasi va og’ir otogen miya ichi asoratlarini keltirib chiqarganligi sababli tadqiqotda bu kasallikning to’gri diagnostikasi va davolash usulini tanlash uchun burun yondosh bo’shlig’i kasalliklarining o’rta otit kasalligini keltirib chiqarishdagi ahamiyatini to’g’ri baholash muhim. Shularni inobatga olgan holda tadqiqot natijasi Otorinolaringolog shifokorlar, shu soha magistrlari va ordinatorlari uchun amaliy ahamiyatga ega.