(untitled) (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2025)
Hayotning biosfera darajasining umumbiologik qonuniyatlari Yer yuzidagi barcha organizmlar va ularning yashash muhiti o‘rtasidagi murakkab o‘zaro aloqalarni tahlil qiladi. Bu qonuniyatlar biosferaning energetik va moddalarning aylanishi, ekologik tizimlarning o‘zgaruvchanligi va o‘zaro bog’lanishini o‘rganadi. Hayotning bu darajadagi qonuniyatlarini tushunish nafaqat biologik tizimlarning faoliyatini chuqurroq anglashga yordam beradi, balki ularni muhofaza qilish va ekologik barqarorlikni saqlashga ham katta ahamiyat kasb etadi. Ushbu tezisda biosfera darajasidagi asosiy qonuniyatlar va ularning hayotning turli sohalaridagi ta’siri ko‘rib chiqiladi.