(untitled) (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2024)
Ushbu maqolada metabolik sindrom (MS) va siydik tosh kasalligi (STK) haqidagi zamonaviy qarashlar taqdim etilgan, asosiy diagnostik kriteriyalar, etiyologiya va patogenezi masalalari ko’rib chiqilgan. Adabiyot ma’lumotlari, MSga ega bemorlarda nafaqat siydik kislotasi, balki kaltsiy-oksalat toshlarining ko’proq rivojlanishini ko’rsatmoqda. Bunga sabab bo’luvchi asosiy omillar semizlik, dislipidemiya va insulinoresistentlik bo’lib, insulinoresistentlikning bir ko’rinishi buyrakda amoniyogenezning buzilishi bo’lib, bu siydikning kislotalanishiga olib keladi. Siydik kislotasi va kaltsiy-oksalat toshlarining shakllanishi patogenezi MSning turli komponentlarining ustunligi bilan bog’liq. Olingan yangi ma’lumotlar nefrolitiyazni MSning yana bir komponenti sifatida ko’rib chiqishni taklif etishga imkon berdi.