(untitled) (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2024)
Z-skor modeli, iqtisodiy tahlil va moliyaviy barqarorlikni baholashda muhim vosita sifatida keng qo’llaniladi. Ushbu model, asosan, korxonalar bankrotlik xavfini oldindan aniqlash uchun ishlab chiqilgan. Edward I. Altman tomonidan 1968 yilda taklif qilingan Z-skor modeli, bir qator moliyaviy ko’rsatkichlarni tahlil qiladi va ularni muayyan formulaga joylashtiradi. Ushbu model yordamida korxonaning moliyaviy holatini baholash va bankrotlik ehtimolini aniqlash mumkin.